Co číst?

         Když už, tak už, říkám si. Zkusím to! Když jsem uspěla na podzimním setkání bývalých kolegů, fakultních důchodců, třeba se mi zadaří i na širším pedagogickém fóru. Možná se najde někdo, komu napovím, čím v mnoha směrech užitečně naplnit dlouhé zimní večery – vždyť televize je (mírně řečeno) k nedívání a stále se jen hrbit u počítače….Ta nápověda může mít i druhý rozměr: jsme v polovině listopadu, nejvyšší čas přemýšlet o dárcích pod stromeček!  

            Po jistém impulsu ze strany vedení jsem na říjnovou schůzku důchodců pedagogické fakulty dovlekla tašku naditou knížkami. Slova jsou jen slova, vzít knížku do ruky, prolistovat ji, něco z ní přečíst – to je jiná! Jsem realista, věděla jsem, že na všechny knížky čas nebude, tužka, kus papíru (a brýle) taky nejsou vždy po ruce – proto ten seznam. Ke každému titulu jsem připojila krátkou anotaci, úmyslně opsanou z přebalu knížky nebo z internetu. To abych nemohla být podezírána ze subjektivního zaujetí a ovlivňování. Nastalou diskusi jsem pak mohla doplnit četbou připravených ukázek – teď se tomu říká ochutnávka. Ty zde můžou podstatněji suplovat odkazy na blogy, v nichž jsem o uvedených knížkách psala. 

Jan Trachta: Tichý dech (Zápisky českého lékaře z Afriky a Haiti)

                        Praha: Paseka, 2013.

Přináší svědectví mladého českého chirurga, který byl vyslán mezinárodní organizací Lékaři bez hranic na sedm misí, převážně do oblastí ozbrojených konfliktů – „Žádné přikrašlování či autocenzura, realita života a smrti….“ – Šimon Pánek

blog:  Tichý dech

Friedrich Torberg:  Teta Joleschová

                        Voznice : Leda/Rozmluvy, 2010.  

Svět rakouských kaváren zanikl, ta tam je legendární Tante Jolesch, ale vtip trvá.

blog: Kafka by to nesnesl

Lucie Wittlichová, ed.:  Vzkazy domů/ Messages home

                         Praha: Labyrint, 2012

Příběhy Čechů, kteří odešli do zahraničí (emigrace a exil 1848 – 1989)

dvojjazyčně –   česky a anglicky

blog: Vzkazy

Klára Trnková :  Krásné, ale jedovaté aneb Rodičové, opatrnosti není nikdy 

                             dost    

                          Praha: STUDIO trnka, 2014

Knížka je určena především rodičům, kteří chodí s dětmi do parků, do přírody nebo mají vlastní zahradu či pěstují pokojové květiny. Přehled nejjedovatějších rostlin s názorným vyobrazením, pomůže naučit se je rozeznávat a děti před nimi důrazně varovat.

Bronislava Janečková:  Rok v dopisech (1,2)

                           Praha: Radioservis + Český rozhlas, 2006

Dopisy slavných i neznámých lidí vysílané denně v roce 2006 na ČRo3– Vltava. Ke každému dni v roce byl vybrán dopis napsaný právě toho dne v dávné i zcela nedávné minulosti (+ doprovodný komentář – J.J. Ryba, W+V, V.Hálek, M.Tyrš…) 

Milena Štráfeldová:  Guláš pro Masaryka

                              Praha: Mladá Fronta, 2014

Fiktivní rodinná kronika vyhlášené hostinské z jihomoravských Židlochovic, která skutečně vařila guláš pro prezidenta TGM. A na pozadí této kroniky „bouří“ velké dějiny, probíhá národní obrození se svými spory, obě války, Osvětim.

blog: Vaříte guláš?

Alena Vondrušková:  Jařmo, parkán, trdlice aneb výkladový slovník historických pojmů,

                                        které upadají v zapomnění

                               Praha: Grada Publishing, 2012

Zajímá vás původ předmětů, s nimiž se setkáváte….nevíte, k čemu sloužily věci ukryté na půdě vaší chalupy? Rádi se díváte na historické filmy a uvítali byste více informací o architektuře, nábytku či dobovém oblečení? Odpovědi najdete…

František Koukolík : Češi – Proč jsme kdo jsme – a jak dál?

                                Praha: Galen, 2015

Myslím, že jsme opět velmi ohrožený národ, biologicky i kulturně. Dvacet esejí nevypráví o tom, co by český národ měl dělat….

Dagmar Hájková: Emanuel Voska  Špionážní legenda první světové války

                                  Praha: Academia, 2014

Co zažil český krajan, aktér československého zahraničního odboje, kapitán americké armády a špion Emanuel Voska za první světové války? Pozornost je sice soustředěna na období první světové války, ale Emanuel Voska je přiblížen v kontextu celého svého života. Publikace se snaží vylíčit zrod špionážní legendy a je pokusem o její reinterpretaci.

blog:  Vzkazy

Christopher Clark:  Náměsíčníci   Jak Evropa v roce 1914 dospěla k válce

                                Praha: BB/ art, 2014

Christopher Clark, profesor moderních dějin na univerzitě v Cambridgi, boří zavedené mýty a líčí, jak došlo k vypuknutí první světové války a jaké byly její příčiny. Práce čerpá z četných nových pramenů, ukazuje Evropu, jež se velice liší od obrazu, jaký známe.

Keith Lowe : Zdivočelý kontinent   Evropa po druhé světové válce

                                  Praha: Paseka, 2015

„Vynikající kniha, líčí málo známý, děsivý obraz kontinentu zachváceného nezákonností, chaosem a bezuzdným násilím.“ (Ian Kershau, autor monografie o Adolfu Hitlerovi) 

 

         Tolik moje čtenářská nabídka. Všechny ty knížky jsem přečetla, popsala poznámkami, všechny – až na jednu (bohužel Rok v dopisech) vlastním, některé jsem koupila opakovaně svým blízkým nebo přátelům k svátku, k narozeninám či jen tak pro potěchu. Zkuste to taky. Výmluva, že knihy jsou drahé, je lichá. Stačí si přiznat, kolika nejapným reklamám jste podlehli, co zbytečného koupili, kolik prokouříte…mám pokračovat? Dozvíte se spoustu zajímavého, spoustu překvapivého, zbavíte se mnoha iluzí, ale také se potěšíte třeba tím, co už zmizelo. Nejde jen o fakta, ta zprostředkuje (rychleji, anonymně, nevíte od koho) internet. Co vám poskytnout nemůže, nedokáže, je podstatnější – porozumění, pochopení souvislosti. Knížky vám zůstávají, na roky. V naší knihovně zůstanou i nejkrásnější lidové písničky pro nejmenší, jak je v knížce Zpívejte s námi, kompletované CD, připravuje k vydání na konci listopadu Kühnův dětský sbor. Už ji mám zamluvenou! Jednou se mým vnoučatům určitě bude hodit. Tak pěkné počtení, přátelé!