Seznámíte se?

         Ještě donedávna se jméno Matyáš objevovalo jen v historických souvislostech. Jmenovitě v Olomouci máme pamětní desku připomínající, že právě v tomto městě byl Matyáš Korvín, král uherský a chorvatský, v roce 1469 korunován také králem českým (v realitě jen pro Moravu). Renesance tohoto jména přivodila, že aktuálně máme plno Matyášů v mateřských školách a – domnívám se – že už dospěli i do škol základních. Na Matyáše však slyší také obyvatel pražské zoo – orel východní. Dozvídám se, že … „Matyáš je rodilý divoch. Vylíhl se uprostřed ruské drsné přírody před dvaceti lety.V té době ale určitě neměl tušení, že se dostane až do Čech a ze všeho nejdřív do Liberce….ale bohužel se mu tam zrovna dvakrát nedařilo. Orlí partnerka Matyáše sekýrovala, a aby toho nebylo málo, poranil si křídlo. Chvíli to dokonce vypadalo, že už nikdy nebude létat. Jakmile se vzchopil, chovatelé usoudili, že bude lepší najít mu nový domov. A tak se Matyáš dostal do Zoo Praha. Tam na něj čekala nová samička Matylda, která měla také jedno křídlo bolavé. Spojila je tedy stejná vada, takže měli doslova štěstí v neštěstí.. Oba orli si byli blízcí po všech stránkách a došlo k hladkému seznámení. V porovnání s předchozí orlicí má teď Matyáš doma rodinnou idylku.“

         Tolik jen úryvek z kapitolky Výměna manželek. Jak to bylo dál, to se dočtete pod nadpisy Hnízdečko lásky, Dva hladové krky a Orlí hospodyňka. Všechno v knížce Hvězdy pražské zoo, kterou vydalo renomované nakladatelství Paseka, ve spolupráci se Zoologickou zahradou hlavního města Prahy v návaznosti na její kampaň SEZNAMTE SE! Na přebalu je k tomu uvedeno, že „….v hravé knížce pro celou rodinu se vám představí tři desítky zvířat v pražské zoo“. Ta hravost je podpořena jednak – jak bylo ukázáno v úryvku – vtipným textem Emmy Pecháčkové, ale také originálními (podle vydavatele bláznivými) básničkami Jiřího Dědečka, známého písničkáře, překladatele z francouzštiny a našeho současného prezidenta PEN klubu. Jeho cit pro jazyk osvěží skomírající jazykové povědomí každého z nás. Co dodat ke hře se slovy (i méně známými) v říkance doprovázející nám již známého Matyáše – orla východního:

Ach ti východní orli

Stále pro něco horlí

Jsou zkrátka strašně horliví

Proč ale to jen orli ví

Tak ať se jednou nediví…

            Že té hravosti není zase až příliš, to si ukažme na sympatickém  Eberhardovi. Kdo že to je? „Jestliže jste si mysleli, že kvůli bájným obřím želvám, které se dožívají klidně i sto padesáti let, musíte jezdit až na Galapágy, tak jste na omylu. Ušetřete si dalekou cestu a navštivte Zoo Praha, kde se s želvami sloními můžete setkat tváří v tvář. Hlavním hrdinou je želvák se jménem, za které by se nemusel stydět leckterý šlechtic s modrou krví – Eberhard von Leipziger Hauptbahnhof!“ Jiří Dědeček ten úvod doplňuje říkankou:

Stejně letos

Jako vloni

Želva sloní

Bycha honí

Pláče vzdychá

Vloni aspoň

Byla zticha.

         Za odstavci uvedenými nadpisy Živý mrtvý, Obrněný transportér a Výjimečný soused následuje – stejně jako u ostatních představovaných obyvatel zoo – trocha užitečného ponaučení o rozšíření želvy sloní, její potravě, velikosti a rozmnožování. Nechybí ani potřebná zpětná vazba – několik kvízových otázek, u Eberharda citujme kupříkladu tu druhou: Želva sloní v nebezpečí: a) zafuní a schová hlavu b) zaujme výhružné postavení c) se snaží utéct. Nejste-li právě nejpozornějšími čtenáři, pomůže vám na poslední stránce knížky Hvězdy pražské zoo souhrnné řešení kvízu.Naopak ti po znalostech se pídící najdou u několika zvířat malou tabulku prezentující údaje z RedList (Červené knihy ohrožených druhů). Třeba Len, takto kůň Převalského, je označen EN ( endangered,ohrožený druh), Pat,panda červená, je VU( vulnerable, zranitelný druh).

 

            V  knížce Hvězdy pražské zoo se můžete dále seznámit s Klaudií (antilopa losí), s Prokopem (dvojzoborožec nosorožčí), s Otylkou (tučňák Humboldtův) a dalšími zvířaty. Že už o nich víte všechno? Tak co takový slon indický? V pražské zoo je jeho zástupcem Shanti. Jak odpovíte na jednoduché kvízové otázky? O slůně se stará: 1a) jen matka 1b) otec i matka 1c) matka a další slonice Sloni žijí: 2a) ve smíšeném stádu vedeném samcem 2b) ve stádu dalších samic vedeném starší zkušenou slonicí 2c) samotářsky „Jako slon v porcelánu“znamená, že 3a) chodí, jako by tančil 3b) chová se neobratně a nešikovně 3c) dává pozor, kam šlápne.

Pokud jste to zvládli, zasloužíte ještě jednu říkanku Jiřího Dědečka. Tentokrát na vrub medvěda ledního. Ten opěvaný pražský se jmenuje Bora.

Proč ten medvěd lední

Žije v zahradě

To je nabíledni

Čili nasnadě

Prospívá zde tělo

Prospívá i duch

Komu by se chtělo

Za polární kruh

         Jaro v rozpuku, co by dup zde bude Den dětí. Knížka Hvězdy pražské zoo může být hezkým – a užitečným – dárkem nebo přírůstkem do školní či učitelské knihovny (existují ještě?). Že jsou knížky drahé? Kolik peněz vydáte za zbytečnosti, za hlouposti? Kolik peněz vás stála posledně večeře v restauraci? Co vám z ní zbylo? V nejlepším případě hezká vzpomínka. Knížka vám zůstane napořád, navždy. Budou si v ní moct listovat ještě vaše vnoučata. Mám to ověřeno.

DĚDEČEK, J., PECHÁČKOVÁ, E.  Hvězdy pražské ZOO. Praha-Litomyšl: nakladatelství Paseka 2015.       ISBN 978-80-7432-583-0